Al-Àndalus
Introducció Tasca Procés Avaluació Conclusions Guia Crèdits

MUARIKH (Historiador) - مؤرخ


Al-Idrisi, La Tabula Rogeriana, 1154d.C.

En realitat a l’època de l’Al-Àndalus, i en general durant tota l’edat mitjana, els historiadors, com els coneixem actualment, no existien. De fet, Muarikh és la paraula àrab actual per referir-se als historiadors avui en dia, però a l’època, les persones que es dedicaven a relatar els fets del moment, o fets del passat, s’anomenaven Cronistes. Aquests eren els encarregats d’explicar grans gestes de reis, o d’emirs i califes a l’Al-Àndalus, de narrar grans batalles, o relatar fets importants de cada territori.

En aquest projecte, si teniu el rol de Muarikh, juntament amb els Muarikhs dels altres grups, haureu d’explicar algun fet, i els personatges més destacats dels 800 anys d’història de l’Al-Àndalus, sobretot dels 500 primers anys, que aproximadament corresponen al nostre període de l’Alta edat mitjana.

Entre vosaltres i els Muarikhs autèntics de l’època hi ha moltes diferències, i entre elles potser la més important és el tipus de fonts que tindreu a l’abast. Rares vegades els Muarikhs podien presenciar els fets que explicaven, normalment tenien constància dels esdeveniments gràcies a la transmissió oral, o bé de fonts escrites que també s’havien escrit a partir de fonts orals. Com deveu saber, les fonts orals són poc objectives i poc fidels a la realitat. Per tant, a diferència dels Muarikhs, les vostres fonts no seran orals, comptareu amb enllaços textuals i audiovisuals per desenvolupar la vostra tasca. No obstant, no us emocioneu, en el fons, la majoria de fonts de les que disposem avui en dia i que ens parlen d’un passat tan remot, també provenen en origen de fonts orals, així que haureu d’anar amb compte a l’hora d’interpretar el que llegiu, veieu o escolteu.

Tasques

Recordeu que tota la informació treballada l’haureu de posar al treball que entregareu amb el vostre grup. Intenteu farcir d’imatges i mapes per il·lustrar el vostre treball escrit.


1-. Introducció i períodes

En primer lloc cal que agafeu una visió general del que va ser l’Al-Àndalus a l’edat Mitjana. Primer de tot, descarregueu la següent imatge, un eix cronològic, i poseu-la a l'inici daquest apartat del treball.

Després, agafeu els apunts de la classe introductòria de l'Al-Àndalus, i redacteu una pinzellada general dels períodes amb els que podem dividir l’estada musulmana a la península ibèrica. Feu una introducció breu de cada període, ensenyant un mapa de cadascun d'aquests períodes, i deixant clar l'any d'inici i l'any de finalització. A banda dels apunts, us podeu ajudar del següent enllaç.

Per tenir més clara la informació, visualitzeu aquest video, que aprofundeix en fets, períodes i personatges dels primers períodes de l'Al-Àndalus:


2-. Batalla de Guadalete

La batalla de Guadalete és el fet que marca l'arribada dels musulmans a la península ibèrica. Les tropes musulmanes, composades per àrabs i berbers, amb molts menys soldats que els locals visigots, van aconseguir derrotar-los l'any 711. Després d'aquest fet, la conquesta de la resta de la península va ser molt ràpida, i s'inicia així el primer període de l'Al-Àndalus, l'emirat dependent.

Mireu el vídeo altre cop, però ara només des del principi fins al minut 3, per entendre la Batalla de Guadalete i els problemes interns dels visigots, que els van portar a la derrota contra els musulmans.

Després, llegiu aquest enllaç i feu una explicació d'allò més essencial sobre la batalla de Guadalete, unint-ho al que ja heu anotat des del vídeo.


3-. Abderraman I.

Heu d’explicar la figura d’Abderraman I i de tots els fets que van implicar el canvi polític a l’Al-Àndalus a partir del seu govern. Hauríeu d’explicar els seus orígens, els fets que el van empènyer a deixar Damasc, capital de l’imperi islàmic dels Omeies, i la seva arribada a l’Al-Àndalus. Finalment, heu de posar de rellevància les conseqüències de la seva irrupció política a la península ibèrica.

Obriu aquest video que ja heu vist anteriorment, ara des del minut 4'29", però centrant-vos en la figura d’Abderraman I:

A continuació, llegiu aquesta petita ressenya de la seva vida i aprofiteu-la per completar el vostre escrit sobre Abderraman.


4-. Abderraman II

Abderraman II és un dels personatges més rellevants de la història de l'Al-Àndalus. Va governar durant el període de l'emirat independent, i va deixar un llegat important a les generacions que el van succeir. Va governar l'emirat durant el segle IX, succeint al seu pare Hixam.

Mireu aquest video des del minut des del minut que us dona l'enllaç (9:06), per fer-vos una idea, molt visual, dels principals fets d'Abderraman II:

A partir del vídeo que heu vist, i del següent enllaç, expliqueu els fets més importants de la seva vida. Les seves aportacions en el camp de l'economia, i també tot el llegat cultural que va poder deixar gràcies a una economia próspera, centrada en la recaptació d'impostos, i els avenços en agricultra. No oblideu esmentar també alguns dels problemes que va patir durant el seu regant.

5-. Abderraman III

Abderraman III és potser la figura més important de l’Al-Àndalus. Heu d’explicar la importància del personatge, la seva vida i fetsd més destacats, i sobretot explicar els problemes amb els que es va trobar quan va començar com a emir de l’Al-Àndalus i com, el fet de solucionar-los, li va permetre canviar el model polític i religiós de l’Emirat. Va ser un personatge carismàtic i singular, i per tant també ens podeu destacar algun aspecte rellevant de la seva personalitat o de la seva vida privada.

Llegiu aquest primer enllaç a partir de los retos del Al-Àndalus

Del següent enllaç, feu un scroll cap avall per trobar la informació més rellevant:


6-. Almansor

Sense haver arribat a ser mai ni emir ni califa, Almansor és un dels altres grans personatges de la història musulmana a la península ibèrica. Intenteu explicar els fets més destacats de la seva vida, des del punt de vista militar, polític, i si voleu, sentimental. Pareu molta atenció a la seva personalitat i en la relació que va tenir amb el Califa Hixam, i fins i tot, amb la mare d'aquest Califa.

Llegiu i sintetitzeu aquests dos enllaços pel que fa a la seva vida, a l’activitat política i militar.

I llegiu aquest extens i interessant enllaç, que ens parla de Subh, mare del califa Hixam, de la seva rellevància política en un món dominat pels homes, i de la relació amb el mateix Almansor.


7-. Batalla de las Navas de Tolosa i el Regne de Granada

Per acabar, i tot i que fora del nostre període de l’Alta edat mitjana, hauríeu d’explicar-nos el final de l’ocupació musulmana de la península ibèrica. Relateu els fets succeïts a la batalla de las Navas de Tolosa, els regnes implicats en la lluita, i quines conseqüències polítiques se’n van derivar.

Llegiu només els següents punts de l’enllaç: https://bit.ly/2lddY56

La batalla de las Navas de Tolosa va ser un punt d’inflexió, i en pocs anys només va quedar un petit territori musulmà a la península ibèrica, el Regne Nassarita de Granada. Tot i el poc territori que ocupava, els granadins van resistir a la península durant molts anys. Expliqueu els aspectes més destacats del Regne de Granada, i com s’ho va fer per sobreviure tants anys envoltat de la Corona de Castella.

Mireu aquest vídeo que us aproximarà al que va ser el Regne Nassarita, i utilitzeu pel vostre treball la informació més important.