Al-Àndalus
Introducció Tasca Procés Avaluació Conclusions Guia Crèdits

IBN KHALDUN (Sociòleg) - ابن خلدون


Pintura andalusí, s.XIII d.C.

En aquest cas el vostre rol es refereix a un personatge en concret, que va viure durant el segle XIV, conegut com Ibn Khaldun. De família d’origen andalusí, va viure gran part de la seva vida a la zona de l’actual Tunísia i és, per molts, considerat el primer sociòleg de la història. Com a bon sociòleg, va estudiar i observar la realitat social que l’envoltava, especialment el pas cap al sedentarisme de moltes tribus nòmades properes al seu entorn. No restringí la seva tasca a la sociologia, va ser també un historiador, i destacà sobretot com un estudiós de l’economia.

En aquest projecte, si teniu el rol d’Ibn Khaldun, juntament amb altres Ibns Khalduns d’altres grups, haureu d’explicar aspectes relacionats amb la sociologia i l’economia de l’Al-Àndalus, en els gairebé 800 anys de presència musulmana a la península ibèrica. L’Al-Àndalus va ser una societat molt diversa, amb nombroses ètnies i religions, que van poder conviure en pau en molts moments de la seva història, envoltats d’un desenvolupament científic i cultural inèdit a la resta de l’Europa cristiana, sobretot en el període de l’alta edat mitjana. Molts dels grans il·lustrats i científics de l’època són musulmans de l’Al-Àndalus, o bé jueus que també hi habitaven.

El vostre rol implica que haureu de fer un estudi profund sobre la societat andalusina, grups socials, problemes derivats, privilegis, situació de la dona, etc... D’altra banda, tal i com va fer Ibn Khaldun, ens haureu d’explicar les particularitats de l’economia de l’Al-Àndalus, els productes que conreaven i comercialitzaven, la moneda, etc... I com a bons sociòlegs, també repassareu aspectes relacionats amb la vida quotidiana, gastronomia i ciència. És important que pareu atenció a tot el que ha suposat el llegat musulmà a la península ibèrica, tot allò que ens han deixat, portat i ensenyat els musulmans.

Tasques

Recordeu que tot allò que treballeu a les tasques ho heu de preparar en dos formats diferents. Per una banda, la informació treballada l’haureu de posar al treball escrit que entregareu amb el vostre grup. Per altra costat, tot el que aneu treballant, i de forma resumida, ho haureu de preparar per ser presentat oralment en un Powerpoint juntament amb la resta d’Ibns Khalduns. Intenteu farcir d’imatges i gràfics per il·lustrar el vostre treball escrit i sobretot la vostra presentació oral.

1-. Economia

No oblideu que quan estudiem economia acostumem a dividir-la en sectors: primari, secundari i terciari. Pel que fa a l’economia que estudia èpoques antigues, normalment aquesta divisió correspon a agricultura, artesania i comerç. Intenteu partir d’aquesta divisió per explicar més ordenadament els continguts.

En primer lloc cal que agafeu una visió general del que va ser l’economia de l’Al-Àndalus a l’edat Mitjana. Per fer-ho, obriu aquests enllaços, que us faran una pinzellada general del que va ser l’economia musulmana a la península. Llegiu-ne només els pocs paràgrafs referents a l’economia.

A continuació, dos enllaços més específics, descarteu-ne tot allò que no parli sobre l’economia. No oblideu parlar dels cultius concrets, de quins productes es van importar, dels tipus de moneda, productes destinats al comerç intern i extern, artesanies de qualitat, curiositats, etc...

L’economia també fa referència als impostos, i a allò que l’Estat destina aquests diners ingressats. Llegiu aquest últim enllaç, tot parant atenció als impostos, d’on venien i, sobretot, a les obres públiques, tot allò que es feia i construïa amb aquests ingressos fiscals.


2-. Societat.

Com s’ha comentat, la societat andalusina era molt diversa, hi convivien fins a tres tipus de religions monoteistes, a banda d’ètnies d’origen particular dins de cada grup. Depenent de l’època i del governant de torn, la convivència entre grups va ser més o menys difícil.

Torneu a obrir l’enllaç inicial, ara als paràgrafs de societat, per fer-vos una idea inicial del que era la societat andalusina.

A continuació llegiu aquest enllaços més específic. Del segon llegiu només la part en la que parla de Muladins i Mossàrabs.

La pau social va existir durant molts anys de l’Al-Àndalus, però això no sempre va ser així. Llegiu aquests tres enllaços per parlar-nos dels problemes i conflictes socials d’aquells grups amb menys privilegis.

Per acabar amb la societat, llegiu aquest interessant enllaç sobre el paper de la dona, la família, i l’homosexualitat en la societat andalusina musulmana.


3-. Vida quotidiana

Llegiu els següents enllaços i intenteu explicar aspectes rellevants de la vida quotidiana a l’Al-Àndalus. Tingueu molt present la importància de l’aigua i dels banys en aquesta cultura i en el seu viure dia a dia.


4-. Ciència, cultura i gastronomia. El llegat musulmà.

Com hem comentat, l’Al-Àndalus va ser el focus cultural i científic d’Europa especialment durant l’alta edat mitjana. Amb una Europa cristiana molt empobrida i sumida en crisis polítiques i socials constants, els musulmans van emergir com una societat avançada al seu temps.

Llegiu els següents enllaços i intenteu extreure allò més rellevant de la cultura i la ciència musulmana de l’Al-Àndalus. Pareu atenció a la Medicina, molt connectada a la medicina jueva.

Pel que fa a la gastronomia, llegiu aquests dos extensos enllaços per explicar en què es basava la seva cuina i la seva alimentació.

Per últim, obriu aquest enllaç per resumir quines van ser les seves grans aportacions i innovacions a la península ibèrica, moltes d’elles són el gran llegat cultural musulmà que ha arribat fins als nostres dies.