Quan parlem de Feudalisme ens referim a un sistema bàsicament econòmic i polític, que s'imposa temps després de la caiguda de l'imperi romà d'occident, i que s'allarga fins a finals de l'edat mitjana. Malgrat això, no sempre va tenir la mateixa forma. La seva gènesi, el seu naixement, comença ja a finals de l'imperi romà, sobretot pel que fa al sistema d'explotació de terres, que comença a abandonar el sistema esclavista i tributari (impostos), i s'encamina cap a unes modalitats pre-feudals, amb l'entrega de terres als colons (pagesos) a canvi de collites, diners o serveis a les terres del latifundista. Pel que fa al naixement del feudalisme estrictament polític, ens haurem de fixar en Carlemany i la seva organització de l'imperi i en la fragmentació territorial patida a la seva mort. A partir d'aquest moment, el feudalisme tindrà un període d'apogeu i un període de transició cap a l'edat moderna amb l'arribada de la burgesia , l'auge del comerç i el renaixement de les ciutats.
El període final de l'imperi romà, els segles IV i V d.C., estan marcats per un clar declivi del comerç i de la vida urbana en general. Les autoritats romanes imposen cada vegada impostos més elevats, i molts dels grans propietaris de terres, grans latifundistes, es refugien a les vil·les, en mig de grans extensions de terres, per tal d'evadir impostos amb major facilitat. Aquests grans latifundis aniran sent cada vegada més autònoms a mesura que l'estat central es va debilitant per la crisi i per l'arribada dels bàrbars, que protagonitzen entrades i saquejos freqüents dins l'imperi.
A tots aquests problemes, s'hi afegia també la manca d'esclaus producte en gran part de la falta de conquestes de l'imperi romà durant aquest període final i que va començar a provocar problemes de falta de mà d'obra al camp. Aquests grans propietaris de terres, acolliran tot un seguit de gent lliure que fuig espantada de les ciutats pels atacs dels bàrbars, juntament a petits propietaris escanyats fiscalment per l'estat, que es refugiaran als latifundis. Els esclaus que queden, els refugiats urbans, i els antics petits propietaris endeutats, aniran configurant poc a poc un nou grup, els colons, els futurs serfs. El gran latifundista els entregarà parcel·les de terra, que gestionaran pel seu compte a canvi de part de les collites, de diners, o de serveis, depenent del tipus de colonat que es practiqués (
Els antics esclaus que participen d'aquest sistema pre-feudal veuran millorades les seves condicions de vida, l'esclau rendirà més ja que s'implicarà en el procés de producció, però la resta, l'antic petit propietari i els refugiats urbans, veuran retallats els seus drets notablement. Sota un vel de suposada llibertat, s'hi amaga el que s'anomenava l'adscripció a la terra, o el casament a la terra, pel qual aquests colons, suposadament lliures, no podien abandonar les terres, o en tot cas només ho podien fer pagant al propietari un impost desmesurat.
Aquesta modalitat d'entrega de terres a canvi de serveis, diners o collites, conviurà també amb la modalitat esclavista tradicional durant l'època final de l'imperi romà, però amb el temps i els canvis polítics i socials, anirà guanyant terreny com a modalitat d'explotació. Cada vegada hi haurà menys esclaus i cada vegada trobarem més aquesta sistema, que es va acostant cap a la modalitat feudal d'explotació de la terra, i on els grans latifundis s'aniran convertint en els futurs grans dominis senyorials feudals.
Entre tots els regnes germànics que es van anar consolidant per Europa durant els segles posteriors a la caiguda de l'imperi romà, segurament el més important i el més longeu va ser el regne dels francs. Aquest regne, inicialment sorgit a la zona de l'actual Nord de França i Bèlgica, es va anar estenent per tota la zona central d'Europa, actual Alemanya, part de Suïssa, i França.
Des de ben aviat, el regne dels francs va estar dirigit per la dinastia dels merovingis, i que va tenir el rei Clodoveu com el seu màxim exponent, líder militar que va portar a terme la major part de l'extensió territorial dels francs.
Els merovingis van començar a canviar la manera d'entregar les terres als seus militars. A l'imperi romà, l'entrega de les terres es feia a posteriori, s'entregava el que es coneixia com a benefici (
Carlemany era fill de Pipí el Breu i nét de Carles Martell. El seu pare va ser el primer rei franc de la dinastia carolíngia, del qual en recollí les aliances i el prestigi polític. Malgrat les derrotes que va patir amb els musulmans a Saragossa i pels bascs a Roncesvalles, Carlemany aconseguí l'annexió de nombrosos territoris al regne franc: Catalunya Vella (Girona el 785 d.C. i Barcelona el 801 d.C.), Llombardia (per la que es va guanyar el favor del Papa), Saxònia (actual Alemanya), i part d'Hongria. El 25 de Desembre de l'any 800 va ser nomenat emperador a Roma pel Papa Lleó III. En realitat va ser nomenat amb el títol d'emperador dels romans, títol reservat a l'emperador bizantí, fet que no va agradar gens a l'emperadriu de Constantinoble. Carlemany, pretenia així tornar a fundar l'antic imperi romà d'occident. |
AnnalesLaureshamenses, ann. 800. En Calmette, «Textes et documentes d'Histoire», II. MoyenAge, París, 1953.
Traducció al català Oriol Nogueras
Carlemany va organitzar de manera molt intel·ligent la gran extensió territorial del seu imperi. Malgrat va funcionar durant el seu regnat, el sistema s'acabà enfonsant per la manca d'institucions desenvolupades i amb prou força per a controlar tots els territoris. Mentre el poder reial va ser fort, el control sobre comtes i marquesos va ser eficient, però amb la mort de Carlemany, les guerres civils, i les segones onades d'atacs bàrbars, l'organització política del territori es va anar deteriorant.
Aquestes relacions entre Carlemany i la seva noblesa, i entre la noblesa i cavallers, es coneix avui en dia com a feudalisme carolingi o feudalisme inicial, i és sens dubte l'antecedent més clar del feudalisme pròpiament dit.
Lluís el Piadós va ser l'únic fill viu quan Carlemany va morir. No va protagonitzar més annexions territorials, i va suposar l'inici de la decadència carolíngia. Lluís va intentar conciliar al seu testament la tradició romana d'indivisibilitat del poder imperial, fent emperador als seu fill gran Lotari, i la tradició germànica del repartiment de poder entre els fills, fent reis als dos fills petits, Carles el Calb i Lluís el Germànic, ambdós subordinats a Lotari.
D'aquesta manera, quan Lluís el Piadós va morir, Lotari va a passar a ser el nou emperador, i Carles el Calb i Lluís el Germànic, van passar a ser reis, i van protagonitzar enfrontaments continus. El 843 d.C., Carles i Lluís aconsegueixen fer firmar a Lotari el El tractat de Verdun doncs, deixa com a conseqüència el naixement de França i Alemanya, però sobretot deixa uns territoris dividits, fragmentats, poc cohesionats, i sovint enfrontats. Aquesta fragmentació, i nombroses lluites internes entre la noblesa, i la falta de lideratge des de la mort de Carlemany, va provocar una gran indefensió militar, que va sumir al territori en una crisi política que acabarà portant al territori Europeu a la necessitat de configurar un nou ordre polític i econòmic: |
1) Adaptacions per a la comprensió. Traducció al català Oriol Nogueras
Annales de Saint Bertin, ann. 842-843. En Calmette, «Textes et documentes d'Histoire», II. MoyenAge, París, 1953, p. 43.
Font: http://bib.cervantesvirtual.com/historia/textos/medieval/alta_edad_media1.shtml
Links utilitzats:
Es fa molt difícil establir unes causes directes del naixement del feudalisme, ja que en el fons va ser un procés ple de canvis durant molts segles, fins i tot ja en època de l'imperi romà, i que van anar configurant aquest nou sistema econòmic, polític i social de forma lenta i gradual. Tot i això, fent una simplificació del llarg procés, podem parlar d'algunes causes relativament directes que poden explicar alguns perquès de l'aparició del sistema feudal, sent conscients que en deixem moltes d'altres sense anomenar:
Amb tot aquest context d'involució econòmica, de pànic social pels atacs freqüents, i els canvis a nivell polític, les monarquies europees es van anar debilitant notablement. La fragmentació del territori en nombrosos comtats va debilitar el territori europeu, i en aquest sentit el feudalisme neix com una solució a la crisi alt medieval. A nivell polític, es creà un sistema de vincles entre la noblesa, la qual reconeixia l'autoritat d'un rei, i a canvi aquest rei els concedia la potestat sobre el seus territoris. Aquesta cadena de vincles retornarà certa unitat, tampoc massa, al territori europeu. Com veurem, els vincles seguien sent dèbils, i sotmesos a nombrosos canvis, però en certa manera va servir per donar un major grau d'estabilitat política.
(1)Afegits per a la comprensió
.
Font: http://www.portalplanetasedna.com.ar/barbaros2.htm
Font: http://bib.cervantesvirtual.com/historia/textos/medieval/alta_edad_media.shtml#24
Links utilitzats
Bàsicament parlem de feudalisme per referir-nos a un
El feudalisme comença a diluir-se a partir del segle XV, amb l'enfortiment de la burgesia i el desenvolupament del comerç, que portaran a la creació dels estats moderns.
El vassallatge és la base política del feudalisme. Parlem de vassallatge per referir-nos als
|
En aquest contracte, els reis només controlen i exploten directament les seves terres, com un noble més, el que es coneix com a
El vassallatge generarà una
A Castella succeí una situació un mica diferent al feudalisme: a molts llocs ens trobem els fueros o furs, estatuts aplicats a un determinat territori o localitat, que hi regulen la vida. Van ser utilitzats per repoblar zones de reconquesta. Tenien caràcter comunal, i es governaven per un consell.
La paraula feu és d'origen germànic,on significava "possessió", i posteriorment ha donat lloc al terme feudalisme. El feu es la base econòmica del feudalisme, i equival al que abans es coneixia com a
A diferència de la vil·la esclavista de l'imperi romà, al feu pràcticament no hi ha esclaus. L'explotació directa o reserva, que ocupava pràcticament la totalitat de terres en l'època de l'imperi romà, deixa de tenir importància, i al feu la reserva serà un part de terres molt més petita. La resta de terres, seran entregades als pagesos per a que les treballin a canvi de parts de la collita, diners, etc...
Links d'interès
La societat feudal està dividida i basada en tres estaments: Noblesa, clergat, i el tercer estat (pagesos i artesans). Entenem per
Es pot fer una primera divisió en dos grans grups si parlem dels drets i dels deures dels ciutadans. Per una banda els privilegiats, noblesa i clergat, minoria de la població, que no treballen, no paguen impostos, i poden ocupar els càrrecs polítics.
D'altre banda el grup de no privilegiats, pagesos, comerciants i artesans, la majoria de la població, pràcticament el 90 %, i que suposen el sector productiu que manté la resta, treballen, paguen impostos i no poden participar de la política.
De totes maneres, quan parlem de societat estamental parlem de tres estaments diferenciats:
(1) Retoc per a la comprensió.
Traducció al català Oriol Nogueras.
Font: http://www.uam.es/departamentos/filoyletras/hmedieval/especifica/cuadernos/
El rei feudal, bàsicament en els primers segles del feudalisme, no és més que un
El rei feudal té un caràcter diví, legitimat i en molts casos supeditat a l'Església, se'l suposa una mena de representant de déu a la terra, fonament pel qual justifica el seu càrrec. Acostuma a estar envoltat per la cort reial, integrada per la família, amics, consellers, servents, guerrers, etc...
Durant els primers segles el rei tenia
L'estament de la noblesa reunia un grup de diversos graus: Com a grup divers les
|
L'alta edat mitjana va suposar un període de violència desmesurada, enfrontaments entre territoris, abusos a la població, saqueigs, etc... Van obligar a l'Església a intervenir al respecte. Primer sota l'abadia de l'Abat Oliba i després sota el seu bisbat, aquest s'encarregà d'iniciar un seguit de mesures contra la violència feudal, que rebran el nom de la pau i treva de déu.
La pau de déu prohibia els atacs a esglésies i llocs de culte, i tots aquells qui es trobaven en la seva sagrera, un radi de 30 passes al voltant de l'edifici sagrat. Per tant establia zones de protecció i lliures de cap acte violent.
La treva de déu limitava la pràctica de combats en diumenges i dies significatius, per tal de poder complir amb els preceptes cristians.
A partir de l'empenta de l'Abat Oliba, la pau i treva de déu arribà a molts d'altres llocs d'Europa amb diferent èxit. Als comtats catalans es va acabar incorporant en certa mesura als famosos "usatges de Barcelona", redactats al segle XI en època de Ramon Berenguer I i la seva esposa Almodis de la Marca, per tal de solucionar els conflictes de la revolta feudal entre nobles, pagesos i el comte.
Links utilitzats
Certament els pagesos formaven part del que hem anomenat aquest tercer estat juntament amb d'altres grups socials, com artesans, petits comerciants, etc... Sobretot a l'alta edat mitjana, i en el context d'una economia plenament rural, amb ciutats poc desenvolupades, els pagesos eren per molt el grup més nombrós (90 % de la població), i de llarg també el sector més productiu i base de l'economia. És per això que deixem de banda artesans i comerciants, que ja reprendrem en el moment en que aquests guanyen força, ja al segle XIII, amb el ressorgiment urbà i l'auge del comerç.
Com hem dit, l'economia alt-medieval és una economia rural i d'auto-subsistència, que no té raó de ser si no és amb la presència i el treball de la pagesia, que actua com a motor únic de producció.
Aquesta pagesia està sotmesa, en major o menor grau, al senyor feudal gràcies al que podem anomenar
A més el pagès també paga el que es coneixia com a
Els grups de pagesos que presentem a continuació són una simplificació de la realitat, ja que el tipus de pagesia va variar molt segons l' indret d'Europa i segons el segle. De manera superficial, els hem agrupat en tres grups:
El serf es l'esglaó més baix de la pagesia. Sense arribar a ser un esclau com a l'imperi romà, la seva condició tampoc gaudeix de plena llibertat. Per una banda no pot abandonar les terres del senyor, i per altra tampoc es podia casar lliurement, necessitava el permís del seu senyor. Jurídicament és lliure, a diferència de l'esclau, no podia ser venut separadament de les seves terres, estava casat o adscrit a la terra. Això sí, el traspàs de terres entre nobles també podia implicar el traspàs de serfs com a part lligada a la terra. Aquest casament a la terra té orígens en el baix imperi romà, on esclaus milloren en part les seves condicions i començaran a treballar les terres de manera més autònoma. En canvi, el casament a la terra va perjudicar a antics colons i petits propietaris lliures, que van empitjorar les seves condicions
La condició de serf es transmetia hereditàriament, es naixia serf i la majoria de vegades es moria serf. Aquest serf normalment treballava a la reserva del senyor, per tant tota la collita la rebia el senyor, i a canvi simplement rebia manutenció. Com es pot entendre, la figura s'assembla força a la de l'antic esclau.
Links utilitzats
També anomenats alodials en alguns indrets, els vilans gaudien d'una situació un tant millor que la dels serfs. Teòricament eren lliures, podien marxar de les terres, però les terres que treballaven no les tenien en propietat. Aquests paguen al senyor feudal per l'ús de les terres, ja sigui en forma de diners o en forma de part de les collites, a més del delme a l'Església. A banda, uns dies l'any han de destinar el seu esforç al treball de la reserva del senyor. En cas de no pagar, podien esdevenir serfs del senyor, fet que ocorria freqüentment, ja que moltes vegades la mala climatologia provocava males collites i la impossibilitat d'acomplir els tractes amb el senyor.
Aquest tipus de pagès és una figura poc freqüent. Estava lliure de càrrecs senyorials ja que no depenia de cap senyor feudal. A Catalunya, per exemple, se'ls va anomenar aloers, pagesos que van aconseguir terres en propietat gràcies al que s'anomenava aprisió, terres conreades per ells durant 30 anys, temps després del qual passaven a ser seves. Aquest sistema d'entrega de terres es va utilitzar per diferents comtes per tal de repoblar terres reconquerides, com ara la zona de la Catalunya vella. En el cas català, van estar molt pressionats per la violència dels senyors feudals veïns, i en molts casos van esdevenir tinences (vilans) per tal de gaudir de la protecció d'un senyor.
El pagès era autosuficient, produïa tot allò que necessitava per viure, des del menjar, la roba, la casa, etc... La feina anava de sol a sol, i en diferents tasques, implicava a tota la família.
Al període de l'alta edat mitjana, abans del ressorgiment del segle XIII, es practicava el |
Les eines que utilitzaven eren força precàries: l'aixada, la falç i l'arada, cap d'elles innovadora, ja presents en èpoques anteriors.
La mortalitat a l'alta edat mitjana era molt elevada degut a les dures condicions de vida i a la falta d'higiene i pobra alimentació. Els pagesos passaven molta gana, i fins i tot hi ha proves de canibalisme esporàdic.
La dieta bàsica era a base de pa i verdures que els donaven la terra, sovint en forma de sopa, anomenada minestra, on es barrejaven tots els aliments que tenien a l'abast. La carn, bàsicament de porc, era molt poc freqüent entre els pagesos, i es menjava únicament en festivitats. De la caça també n'obtenien animals menors, com conills, llebres, etc...
Links d'interès
El darrer grup de privilegiats, el clergat, va tenir un paper unificador durant tota l'edat mitjana ja que és present a tota Europa abanderant el cristianisme. En molts casos s'enfrontaven a la noblesa, des de totes les alçades, ja sigui el Papa amb diferents reis, o la noblesa enfrontant-se pel nomenament d'abats en els feus eclesiàstics.
Les
Butlla Unam Sanctam, 1302
Aquest esquema de l'organització de l'església durant l'edat mitjana respon
Com hem vist a l'esquema anterior, el clergat regular està compost per les diferents ordes religioses, les aparegudes ja al segle VI d.C. amb Benet de Núrsia, ordes benedictines, fins a les ordes mendicants urbanes aparegudes amb el ressorgiment econòmic i urbà dels segle XIII, i inaugurades amb San Francesc d'Assís i la seva orde dels franciscans. En totes elles, les monàstiques (o contemplatives) i les conventuals (o mendicants), els seus integrants
Links utilitzats
La vida monàstica com a forma de vida autosuficient dels monestirs té origen en la creació de l'orde benedictina per part de Benet de Núrsia al segle VI d.C., i a partir del qual es va estendre per Europa. Amb el lema "ora et labora", en els monestirs benedictins, a part de la litúrgia divina de les hores que obliga a fer oracions set cops al dia a unes hores determinades, els monjos també es dedicaven a altres activitats manuals, al treball de camp, a l'estudi, etc...
Les
Links utilitzats
La zona on Crist havia nascut i viscut havia estat durant segles un indret de peregrinatge de molts cristians que s'hi desplaçaven d'arreu. Tot i ser zona ocupada pels musulmans, hi havia tolerància per part d'aquests i els peregrins podien fer el seu camí sense majors problemes. La conquesta d'aquesta zona per part dels turcs selyúcides, islamistes molt més radicals, va tallar l'accés a la zona per a tots els peregrins cristians. Aquesta va ser la causa més directa de la primera croada a Terra Santa. La Primera Croada va ser convocada pel Papa Urbà II a finals del segle XI d.C. El Papa prometia l'alliberament de pecats, i per l'entorn de violència feudal existent en aquest moment, va tenir un gran èxit de convocatòria. En una primera onada, coneguda també com a croada dels pobres, s'hi van allistar nombrosos pagesos i gent humil, i el resultat va ser un fracàs. La segona onada, coneguda també coneguda com a croada dels barons, ja va comptar amb la intervenció de la noblesa feudal europea, organitzada en quatre grans grups segons l'origen geogràfic. Els croats van aconseguir derrotar els turcs l'any 1099 i conqueriren així Antiòquia i Jerusalem. A conseqüència d'aquest fet, es van crear el que es va anomenar com a estats croats als territoris palestins (comtat d'Edesa, comtat de Trípoli, principat d'Antiòquia i regne de Jerusalem), i que s'havien d'encarregar de gestionar la zona i facilitar la permanència i pervivència del Cristianisme. |
Traducció al català Oriol Nogueras.
Font:http://bib.cervantesvirtual.com/historia/textos/medieval/plena_edad_media.shtml#3_1_6
Adaptació per a la comprensió
La convivència dels estats croats amb els veïns turcs va ser complicada des del moment de la creació. Els turcs no van deixar d'assetjar la zona, i pocs anys després de la conquesta i de la creació dels estats croats, l'exèrcit turc va conquerir un dels primers comtats croats, el comtat d'Edesa.
Arrel d'aquests atacs el Papa Eugeni III, juntament amb el rei de França Lluís VII i l'emperador alemany Conrad III, convoquen la segona croada per tal de protegir els atacs turcs a la zona reocupada pels cristians.
La croada no va tenir èxit, i després de diverses derrotes contra els musulmans, els cristians van acabar perdent també Jerusalem l'any 1187 a mans de Saladí, sultà d'Egipte.
La tercera Croada, també anomenada croada dels reis, va ser convocada pel Papa Gregori VIII amb la voluntat de recuperar els territoris perduts a mans de saldí, especialment Jerusalem. La Croada rep el nom de croada dels reis pel lideratge de tres reis importants europeus: Felip II de França, Ricard Cor de lleó d'Anglaterra i Frederic I barba roja d'Alemanya.
Aquesta tercera croada va ser un altre intent fallit dels cristians. Frederic I d'Alemanya mor de camí, fet habitual en les expedicions dels croats. La resta, comandada per Ricard Cor de Lleó va aconseguir diferents victòries a la zona de Palestina, tot i que no va recuperar Jerusalem. Malgrat això, Ricard Cor de lleó va aconseguir signar un tractat amb Saladí pel qual es permetria peregrinar als cristians a Jerusalem i la creació d'un regne de petits estats llatins, defensat per les ordes religioses militars, com la dels Templers o la dels Hospitalaris, que s'havien d'encarregar de protegir els temples de Terra Santa.
La quarta croada es convoca a causa del fracàs de la tercera. El Papa Inocenci III la va començar a predicar uns anys abans, però no va aconseguir convocar personatges tant rellevants com l'anterior.
La croada va tenir un caire molt diferent de les anteriors, i ni tan sols es va arribar a lluitar contra els musulmans. Abans d'arribar a Terra Santa els croats van canviar el rumb ja que es veien amb poques possibilitats de victòria, i per tal d'aconseguir béns promesos als venecians reclutats per la campanya, s'aturen a Constantinoble, en aquell moment a mans de l'emperador d'orient, i la saquegen, emportant-se diners i riqueses. Per un temps fins i tot van aconseguir entronitzar un emperador llatí, però poc després va tornar al tro un emperador grec.
Les conseqüències de les croades es van fer notar a curt i a llarg termini, sobretot a la zona d'Europa occidental.
A occident, per una banda, i a nivell econòmic, va augmentar notablement el comerç entre Orient i Occident. Arrel d'això es va anar enfortint i desenvolupant la burgesia, que anirà adquirint cada vegada més força i més pes dins els entorns urbans. Producte de l' intercanvi de productes i del trànsit comercial, diferents ciutats costeres europees es van anar desenvolupant tot aprofitant-se de les activitats mercantils. En són un clar exemple ciutats com Venècia o Gènova.
Producte de tot això, els sistema feudal conegut fins aleshores va començar a trontollar, sobretot per culpa d'aquest nou grup social, la burgesia, poderosa econòmicament però sense drets politics. Els burgesos van fer créixer l'economia en un àmbit en el qual els senyors feudals poc tenien a fer, i mica en mica els sistema feudal, tant basat en el món rural, va anar perdent força.
Els nous ingressos derivats del comerç, afavorien, per una banda, la burgesia, i per altra les monarquies, que en podien rebre impostos directament. A això, s'hi van sumar les llargues estades a les croades de la mitjana noblesa, que va permetre als reis anar imposant la seva autoritat sense masses impediments. Aquests reis van aprofitar per anar atorgant cert pes polític als burgesos, i d'aquesta manera rebaixar la influència política de la noblesa en les nous parlaments medievals.
A nivell cultural va permetre el contacte i l'arribada de productes nous a occident, com ara les sedes, perfums, espècies, etc... A més, es van recuperar nombrosos texts grecs i llatins desconeguts a Europa fins al moment.
A l'hora, el llegat de les croades servirà d'experiència a les futures colonitzacions dels segles XV i XVI.
A Orient les conseqüències no seran tant àmplies però sí molt paleses ja que els cristians deixaran un llegat cultural important sobretot a nivell arquitectònic amb la construcció de nombroses esglésies cristianes a Terra Santa, alguns dels quals encara es poden trobar avui en dia.
Links utilitzats:
La memòria dels Cargols. Capítol 1: